Monitor-kisokos: Milyen kijelzős monitort vegyünk?

Ha számítógépes monitort akarunk vásárolni, akkor a TN, IPS vagy VA technológiás kijelzők közül kell választanunk. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt, de mik is ezek pontosan? Alapvetően érdemes észben tartani, hogy felhasználási céloknak megfelelően különböző típusú monitorok lesznek optimálisak.

A TN (Twisted Nematic) monitorok a régebbi LCD paneleket képviselik. Korai technológiával készültek és manapság már nem túl gyakoriak fő monitorként. Képminőségük alulmarad a többiekhez képest.
Az IPS (In-Plane Switching) monitorok először az LG jóvoltából kerültek a piacra, aztán pedig a Samsung is elkészítette saját verzióját, melyet PLS (plane-to-plane switching) névre keresztelt, míg az Au Optronics is előállt egy sajáttal AHVA néven.

LG 24MB35PM IPS panelel szerelt monitor                                                         BenQ BL2700HT LED-AMVA paneles monitor

Mindegyik nagyban hasonlít egymáshoz minőségben és technológiában egyaránt.

A VA (Vertical Alignment) monitorok jelenleg a technológia csúcsát képviselik, és először a Samsung próbálkozott be velük a piacon.
A különböző elnevezések arra utalnak, hogy a pixelek, molekulák milyen elrendezésben vannak a képernyőben az LCD kristályokon belül, és hogy milyen módon változnak, amikor különböző mikro feszültségek alá kerülnek. Ezek az apró áramok okozzák a kép megjelenését. Az, hogy a molekulák állapota hogyan változik, hatalmas mértékben befolyásolja a képminőséget és a válaszidőt is, mellyel a monitor dolgozik (megjelenítési gyorsaság).

A TN paneles monitorok voltak az első tömeggyártott lapos kivitelű monitorok, és segítségükkel megszabadulhattunk végre a TFT, avagy katódsugárcsöves masszív monitoroktól, melyek korábban az asztal felét elfoglalták és képük is szörnyű volt. Habár az újabb technológiás panelek jobbak, mint a TN panelek, a TN-t ma is gyártják, mert olcsó és továbbra is népszerű. A TN hátrányai ma már viszont érződnek. Nagyon limitáltak a betekintési szögek, főleg a függőleges tengelyen. Ami pedig még probléma, hogy ha rossz szögből nézzük, akkor a TN panelek színe teljesen összezavarodhat, és így fura képet kapunk. A TN monitorok nem képesek továbbá 24 bites igazi színskálát megjeleníteni. Ehelyett interpolációt használnak, hogy a megfelelő árnyalatokat reprodukálják. Ez alacsony minőségű kontrasztarányokat eredményez.

A rossz színek azt is eredményezik, hogy fotómunkákra és művészi applikációkra a TN-ek nem alkalmasak. A TN monitorok tehát főleg másodlagos feladatokra ajánlottak, ahol nem számít a tökéletes kép. Második monitornak jók, hiszen olcsóbbak, mint az IPS és a VA

Nézz szét webshopunkban ahol hatalmas választékban elérhetőek TN, IPS és egyéb használt és új monitorok.

Használt monitorokra 1 év garanciát biztosítunk!

Web.: www.notebookdrsziget.hu

Tel.: 06 30 8877701

E-mail: info@notebookdrsziget.hu

Monitor-kisokos: Milyen kijelzős monitort vegyünk?